(jedna porcja obiadowa lub dwie jako przystawka)
- ząbek czosnku
- 100g ugotowanej białej fasoli
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 szklanki kukurydzy (może być z puszki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 50g granulatu sojowego (lub "tekturowych" kotletów sojowych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
- pół posiekanej papryczki chili (lub w proszku według uznania)
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kminku, szczypta suszonego tymianku, szczypta pieprzu, sól do smaku
Posiekaną cebulę dusimy w małej ilości wody aż zmięknie. Dodajemy zgnieciony czosnek, chilli i resztę przypraw, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę. W między czasie granulat zalewamy wrzątkiem i moczymy z dodatkiem listka laurowego i kilkoma kuleczkami ziela angielskiego. Odcedzamy i dorzucamy do garnka razem z fasolą i kukurydzą. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze moment. Polewamy oliwą lub olejem. Można podać z razowym chlebem albo tortillą.
Uwielbiam, a tak dawno nie jadłam, trzeba zrobić :)
ReplyDelete